Welkom bij

Wereldwinkel Venray

Nieuws over Wereldwinkel Venray

Wie meer wil weten over de hieronder genoemde gebeurtenissen gelieve contact op te nemen met: Jos Verhagen(Telefoon: 06-51248009 E mail: )

*************************************************************************************************************************

Persbericht 1 mei 2015: Onze winkel bestaat 25 jaar

Op zaterdag 9 mei bestaat de Wereldwinkel in Venray 25 jaar. Tijd voor een feestje. Uit Meerlo treedt de Djembégroep Cozy Ngoma op in de ochtend. Kinderen kunnen deelnemen aan een workshop djembé. Stenen beschilderen is ook een activiteit voor kinderen. In de middag is er een optreden gepland van de djembé en percussiegroep van het Kunstencentrum in Venray. Om 15.30 uur laat de zanggroep Schone Schijn uit IJselsteyn hun repertoire horen. Gedurende de dag is er een proeverij van koffie en thee en lekkernijen. Voor Wereldreizigers is er een fotowedstrijd. Heb je een mooie foto van MENSEN in een ontwikkelingsland lever die dan in bij de Wereldwinkel. Tot half september kunnen er foto’s worden ingeleverd. Een deskundige jury beoordeelt de foto’s en op 27 september, de Mondiale Dag, wordt er een winnaar bekend gemaakt. In de etalage worden de foto’s getoond gedurende de zomer.

 Op initiatief van dertig landbouw-,milieu en derde Wereldorganisaties werd er door de werkgroep “Honger hoeft niet”een actieweek gehouden in Nederland. Uit deze manifestatie ontstond destijds het idee voor een Wereldwinkel in Venray. Anders dan nu was er geen passend pand te vinden en startte men in 1990 met een mobiele kraam in de Grotestraat. In september 1991 kreeg de Wereldwinkel een echt dak boven het hoofd in de Henseniusstraat 3a. De zaken liepen goed en in 1998 volgde er een uitbreiding. Tien jaar later kwam de crisis waar ook de Wereldwinkel niet aan ontkwam. Een interne verbouwing in 2011 kon het tij niet keren en vanaf die tijd is er omgezien naar een betere locatie. Die werd gevonden en sinds een jaar is de Wereldwinkel gevestigd op De Bleek 82.  Een brede overzichtelijke winkel met  veel etalageruimte in het winkelcentrum. De verkoopcijfers vertonen weer een voorzichtig stijgende lijn, waar niet alleen de vrijwillige medewerkers erg blij mee zijn, maar ook de producenten in de Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het doel van de Wereldwinkels is om de leveranciers van kunstnijverheidsproducten en fairtrade food een leefbaar loon te kunnen bieden, zodat er zorg is voor scholing, gezondheidszorg en betere arbeidsomstandigheden. De Wereldwinkel in Venray is lid van de Nederlandse Vereniging voor Wereldwinkels die met de producenten contracten voor langere tijd hebben afgesloten en garant staan voor een faire prijs voor hun producten.

*************************************************************************************************************************

PERSBERICHT 1 mei 2014: Feestelijke (her)opening Wereldwinkel

Het is bijna zover. Op Zaterdag 10 mei is het World Fairtrade Day en wordt er wereldwijd aandacht besteed aan eerlijke handel. Op die dag wordt Venray officieel een Fairtrade Gemeente. Op diezelfde dag om 12 uur wordt de nieuwe Wereldwinkel op De Bleek 82 officieel door burgemeester Hans Gilissen geopend. Op De Bleek 82 wordt momenteel hard gewerkt om te zorgen dat de winkel er picobello uit komt te zien. Met een bakfiets wordt de winkelinventaris van de oude naar de nieuwe locatie overgebracht. Op De Bleek, vlakbij de Schoolstraat en schuin tegenover de Passage, hopen de vrijwillige medewerkers van de Wereldwinkel niet alleen hun hun vaste klanten te kunnen begroeten, maar vooral ook veel mensen die tot nu toe de weg naar de Wereldwinkel nog niet wisten te vinden. U bent van harte welkom. U krijgt op 10 mei een fairtrade hapje en een drankje aangeboden en u zult kunnen zien hoe het interieur van de winkel in een eigentijds jasje is gestoken en vooral ook hoe het assortiment in de winkel is vernieuwd en uitgebreid. De wereldwinkel is in 1990 in Venray begonnen en zat bijna al die tijd in de Henseniusstraat. Samen met andere Wereldwinkels probeert men een bijdrage te leveren aan een effectieve vorm van ontwikkelingssamenwerking. Dat gebeurt door kleinschalige ondernemers, boeren en handwerkslieden in ontwikkelingslanden toegang te geven tot de westerse consument door hier hun producten te verkopen tegen een ‘eerlijke’ prijs.

Foto: Dom Melskens

*************************************************************************************************************************

PERSBERICHT 15 april 2014: Wereldwinkel Venray binnenkort op nieuwe locatie

Begin vorig jaar, bij de Venrayse Ondernemersprijzen in de schouwburg, werd het door de Wereldwinkel zelf al gezegd: Wat zouden ze graag naar een andere locatie gaan! De zoektocht naar een beter gelegen pand heeft na ruim een jaar iets concreets opgeleverd. De Wereldwinkel die in Henseniusstraat gevestigd is zal op 10 mei a.s. zijn deuren openen op De Bleek 82 waar tot voor kort nog een goudinkoop in zat. Wereldwinkel Venray begon in Venray in 1990 en bestaat dus bijna 25 jaar. Op 10 mei –als de Eerlijke Winkelroute in Venray gelanceerd wordt en de burgemeester uit handen van de voorzitter van de landelijke jury van fairtrade gemeente de titel van fairtrade gemeente mag ontvangen – zal de Wereldwinkel op de nieuwe locatie te vinden zijn. Er moet nog veel gebeuren. De sponsoren die deze overgang tot nu toe mede mogelijk gemaakt hebben zijn: Foto Dom Melskens, Keukencentrum Peter Nellen, De Spiekerbox, Vloerenzo, Pierre Ponjee Laswerken en Het Werkhuis. Mochten ook andere bedrijven de laatste gaatjes in de begroting mee willen helpen dichten, dan kunnen ze contact opnemen met de Wereldwinkel.

*************************************************************************************************************************

PERSBERICHT 23 juni 2013: Jubilarissen bij Wereldwinkel Venray

Tijdens het jaarlijks feestelijk etentje hebben de medewerkers van Wereldwinkel Venray stilgestaan bij het tienjarig jubileum van een drietal collega’s. In 1990 opende Wereldwinkel Venray zijn deuren en al die tijd draait die winkel op de inzet van vrijwilligers. Inkoop, winkelinrichting, verkoop, administratie, schoonmaak, het wordt allemaal belangeloos door vrijwilligers gedaan. Met dit werk dragen de 35 vrijwilligers er met zijn allen aan bij dat producenten in ontwikkelingslanden betere bestaansmogelijkheden krijgen.

Drie van hen gingen in 2013 hun tiende jaar in: Marjolijn Jeuken staat sinds 1993 een dagdeel in de week in de winkel en verzorgde al die tijd samen met enkele collega’s de inkoop van kunstnijverheidsartikelen die allemaal bij de importeurs in Culemborg moeten worden bekeken, ingekocht en getransporteerd. Thea Cuijpers staat ook al vanaf 1993 elke week een dagdeel in de winkel en zorgt er daarnaast voor dat niet alleen de winkel, maar ook de achtergelegen kantine er steeds piekfijn uitziet. Truus Rutten ten slotte doet ook al tien jaar winkeldiensten. Daarnaast was zij jarenlang betrokken bij de organisatie van de modeshow op de werelddag in Venray.

Uit handen van  Jos Verhagen, de huidige voorzitter, ontvingen zij een attentie waarmee de waardering voor hun inzet en verbondenheid met elkaar en met de producenten in ontwikkelingslanden werd gesymboliseerd.

 

*************************************************************************************************************************

 

PERSBERICHT 1 juni 2013: Het jaarverslag van Wereldwinkel Venray 2012 is uit

Tijdens een gezellige bijeenkomst op woensdag 5 juni 2012 is het jaarverslag 2012 door Jos Verhagen gepresenteerd. De voornaamste conclusies zijn:
- Onze winkel werd genomineerd voor de Venrayse ondernemersprijzen,
- Ondanks dalende verkopen niet in de rode cijfers,
- Onrust door onterechte kritiek op het werk van de landelijke Max Havelaar organisatie,
- Onze winkel werd als eerste voorzien van de FAIRTRADE sticker. Zodra voldoende winkeliers deze onderscheiding hebben, zal dit leiden tot de titel FAIRTRADE GEMEENTE voor Venray.

De Wereldwinkel zou de Wereldwinkel niet zijn, als ze niet zoveel mogelijk bomen wilden sparen: Het verslag zal daarom voor het merendeel digitaal verspreid worden, n.l. met een link naar deze pagina, zodat de geïntereseerden het digitaal kunnen lezen. klik hier om het verslag te openen: Jaarverslag Wereldwinkel Venray 2012.

*************************************************************************************************************************

Wereldwinkel Venray niet in de prijzen, maar wel in de picture

 Op 3 januari 2013 mocht Wereldwinkel Venray zich in de schouwburg presenteren als een van de 9 genomineerden voor de ondernemersprijzen 2013. Het thema was dit jaar Venray International.
Wereldwinkel Venray was door Stichting Venray Centraal - dat is de vereniging van winkeliers in het centrum van Venray - genomineerd voor de Venrayse Ondernemersprijzen 2013. Omdat de Wereldwinkel zijn producten betrekt van producenten uit meer dan 50 verschillende landen, werd door onze nominatie het thema Venray International goed onderstreept.
Een gevarieerde club van negen kandidaten streed om de felbegeerde Loek Nelissen Prijs en de Rabobank Publieksprijs, die op deze avond werd uitgereikt.

In een bomvolle schouwburg vas de presentatie in handen van Rob van Lieshout. Hij kondigde elke onderneming aan, waarna deze 4 minuten kreeg om het publiek over te halen om op hen te stemmen. Het lot had bepaald dat de Wereldwinkel als laatste aan de beurt was.
Jos Verhagen en Marianne Wils werden door Rob van Lieshout aangekondigd met een statement naar de zaal; een diep gekoesterde wens van de Wereldwinkel wist hij prachtig te verwoorden: mogelijke verhuurders werden opgeroepen om aan de Wereldwinkel te denken als ze een pand centraler in het centrum ter beschikking hebben.
Tijdens de presentatie kwamen de millenniumdoelen voorbij, met de millenniumfontein op het schouwburgplein.
Benadrukt werd dat wij weliswaar de onderneming met de kleinste omzet zijn, volledig gedraaid door vrijwilligers, maar dat we wel het grootste internationale netwerk hebben. Daarbij werden 40 vlaggen op het podium getoond.
Marianne en Jos wisten de 4 minuten voor de Wereldwinkel zo goed te benutten, dat na afloop veel complimenten kwamen:

- Het was echt een presentatie die blijft hangen
- Jullie hebben dat heel grote podium prachtig gebruikt
- De winkel is er mooi neergezet
- op de avond zelf werden we zelfs nog door een van de andere genomineerden getipt als winnaar. Volgens de jury was het zeer ‘’close’’.

Inther Logistics heeft de Loek Nelissenprijs gewonnen. De Rabobank Publieksprijs ging naar komkommerkwekerij VieVerde uit Castenray.
Wereldwinkel Venray kan terug kijken op een geslaagde presentatie die zeker meer wereldburgers naar de winkel zal trekken.

*************************************************************************************************************************

PERSBERICHT 9 oktober 2012: "Rond de wereld" in wereldwinkel Venray

Wereldwinkel Venray blijft aan de weg timmeren. Nog maar kort geleden genomineerd voor de Venrayse Ondernemersprijzen 2013, werkt de winkel nu mee aan een project van de Mariaschool in Oirlo. Dat project heet “Rond de wereld”. Elke groep van deze school orienteert zich tijdens dat project op een land of op een werelddeel. Groep 1 en 2 hebben gekozen voor Afrika.

Al in het kringgesprek op donderdag 4 oktober werd het onderwerp Afrika door twee wereldwinkelmedewerksters (Lenie van Dijk en Petra de Back) in de klas voorbereid. Daarna togen de kinderen van groep 1 en 2 in de vroege ochtend van maandag 8 oktober naar Wereldwinkel Venray. Omdat de winkel op dat moment eigenlijk gesloten is, konden zij daar naar hartenlust rondkijken in deze winkel, vol met “eerlijke handel”: voedingsmiddelen, kunstartikelen en speelgoed uit “waardeloos”materiaal zoals conservenblikjes. En daarna gingen ze in een grote kring samen muziek maken met instrumenten uit de wereldwinkel, afkomstig uit Afrika en met begeleiding van de Djembé van Lenie.

De kinderen leerden dat van olifantenpoep papier gemaakt kan worden, en dat dit in de winkel in Venray verkocht wordt. Er zijn niet zo heel veel mensen die dat weten De kinderen van de Mariaschool weten het nu allemaal, en allen kennen ook het olifantenlied, op school geleerd, en in de wereldwinkel gezongen!

En ze hebben de afgelopen week Soezie leren kennen. Soezi is het negermeisje uit een Afrikaans dorp dat een mooie lappenpop heeft gemaakt, die - toevallig of niet toevallig - ook Soezie heet. Haar verhaal werd verteld. Dat wil zeggen dat de kinderen leerden hoe deze Soezi met het maken van poppen daar in Afrika aan de kost komt.

Ter afsluiting van het bezoek genoten de kinderen van Fair Trade limonade en chocolade, zij kleurden platen met potloden uit Afrika, en zij kregen ook nog een Soezieknuffel mee naar huis.

De groepen 1 en 2 van de Mariaschool in Oirlo hebben nu kennis gemaakt met de wereldwinkel. De mensen van de wereldwinkel hopen dat nog veel scholen en leerlingen hun voorbeeld zullen volgen! Vrijdag 12 oktober volgt er nog een muzikale afsluiting op school, voor de ouders.

*************************************************************************************************************************

PERSBERICHT 20 september 2012: Wereldwinkel Venray genomineerd voor Venrayse Ondernemersprijzen 2013

Wereldwinkel Venray is door Stichting Venray Centraal - dat is de vereniging van winkeliers in het centrum van Venray - genomineerd voor de Venrayse Ondernemersprijzen 2013.
De voorzitters van de regionale ondernemersverenigingen van Venray presenteerden donderdag 20 september jl. hun genomineerden voor de Venrayse Ondernemersprijzen 2013. Een gevarieerde club van negen kandidaten gaat strijden om de felbegeerde Loek Nelissen Prijs en de Rabobank Publieksprijs die op donderdag 3 januari 2013 uitgereikt zullen worden. De wereldinkel is daar dit jaar dus ook bij.

Jaarlijks kiezen de ondernemersverenigingen kandidaten uit hun achterban, die passen bij het thema, waarbij ondernemerschap als hoofdthema voorop staat. Voor 2013 is dat "Venray International". Ruim één op de drie MKB-bedrijven is op enige wijze actief op de internationale markt met export, import, buitenlandse investeringen en/ of internationale samenwerking. Dat geldt ook voor de Venrayse ondernemers. Veel bedrijven in Venray e.o. zijn internationaal georiënteerd. De een met productie, de ander met logistiek of weer anderen kennen diverse samenwerkingen met “global partners”. Bedrijven waar veel mensen niet eens van weten wat ze precies doen. Reden om de internationalisering eens onder de loep te nemen. De keuze van genomineerden voor dit jaar is daarom gevallen op ondernemers die zich, volgens hun eigen verenigingen, internationaal op welke wijze dan ook profileren.

Voorzitter Toon Kateman lichtte de nominatie van de wereldwinkel als volgt toe: “Via de Venrayse Ondernemersprijzen krijgt nu een kandidaat uit een andere hoek de mogelijkheid om zich te presenteren en te laten zien wat ze doen. Vandaar dat we er heel snel uit waren en er geen twijfel over mogelijk was wie we zouden nomineren

*************************************************************************************************************************

Persbericht 2 april 2012: Eerste platform fairtrade gemeentehuis

In laatste week van maart vond in het gemeentehuis in Venray de oprichtingsbijeenkomst plaats van het fairtradeplatform Venray. Eind vorig jaar ontstond een burgerinitiatief om ook in Venray te gaan toewerken naar de status van fairtradegemeente. Een fairtradegemeente is een gemeente waarbinnen veel aandacht wordt gegeven aan het gebruik en de verkoop van fairtrade-artikelen. Daarbij gaat het om koffie, thee, wijn, bier, chocola, fruit e.d. maar ook om sierraden, servies, glaswerk en kleding Die artikelen moeten in zo’n gemeente ruim voor handen zijn en de gemeente moet bij het eigengebruik natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven, bij voorbeeld met het drinken van fairtrade koffie, maar liefst natuurlijk met meer. Er zijn op dit moment al 22 gemeentes in Nederland die het predikaat Fairtrade hebben verworven.

Voor de gemeente met de mooiste binnenstad ligt hier natuurlijk weer een nieuwe uitdaging.

De bijeenkomst werd bezocht door zo’n vijftien mensen die in het dagelijks leven allemaal met zeer verschillende dingen bezig zijn, maar die gemeenschappelijk hebben dat zij graag een structurele bijdrage leveren aan de bestrijding van de armoede in de wereld. Zij zijn de eerste leden van het platform geworden en zij gaan met de werkgroep, die de campagne voert, meedenken over de vraag hoe Venray het beste aan de gestelde criteria kan gaan voldoen. Binnen de werkgroep is ook een medewerker van de gemeente actief. Als het allemaal goed gaat, zal ook Venray medio 2014 een fairtradegemeente zijn geworden.

Ook belangstelling om mee te denken of mee te doen? Neem kontakt op met Jos Verhagen:

*************************************************************************************************************************

PERSBERICHT 5 december 2011: Wereldwinkel Venray is klaar voor Kerstmis

De Wereldwinkel aan de Henseniusstraat heeft een metamorfose ondergaan. Als u iets nieuws zoekt voor op of onder de kerstboom, moet u daar beslist eens een kijkje nemen.

Naast allerlei hebbedingetjes voor in de kerstboom, aan de muur of voor de tafelversiering, kunt u ook terug in de tijd: Eind vorige eeuw is het opzetten van een kerstgroep, al of niet met een heuse kerststal, in verval geraakt. Maar dit gebruik komt de laatste jaren in steeds meer huiskamers terug. Niet meer zo vaak met super grote beelden en stallen, maar vaak in de vorm van kleine, maar complete, kerststalletjes van aardewerk, hout, steen of metaal.

De wereldwinkel in Venray heeft daarom extra veel kerstgroepen ingeslagen. Uit Peru, maar ook uit andere landen. Allemaal prachtig geëtaleerd in de winkel. Als u op zoek bent naar een speciaal met de hand vervaardigde groep, ga dan beslist eens bij de wereldwinkel langs.

Een ding is zeker: als u iets koopt, maakt u niet alleen uzelf blij, maar ook de producent uit een ontwikkelingsland die er een eerlijke prijs voor heeft gekregen.

*************************************************************************************************************************

Persbericht 11 mei 2011: Inwoners van Venray kunnen genieten van Fairtrade Ontbijt

Op zaterdag 14 Mei 2011 organiseert Wereldwinkel Venray voor en in haar vernieuwde winkel in de Henseniustraat een gratis Fairtrade Ontbijt voor iedereen die kennis wil maken met de doelstelling en producten van de wereldwinkel. Met de actie sluiten de organisatoren aan bij de internationale dag voor eerlijke handel. Op 14 mei is het World Fair Trade Day. Op en rond die dag organiseren mensen over de hele wereld een Fairtrade Ontbijt. Zo laten ze zien dat het heel gemakkelijk is om iedere dag fairtrade producten te gebruiken. Bijvoorbeeld aan de ontbijttafel.

Tussen 10.30 uur en 13.00 uur kan men in de Henseniusstraat genieten van een Fairtrade Ontbijtje. Bovendien maakt men bij aankoop van eenproduct kans op een gratis Fairtrade Ontbijtpakket ter waarde van € 20,-.

Fairtrade producten

Tijdens het Fairtrade Ontbijt kunnen deelnemers diverse fairtrade producten proberen, zoals koffie, thee, rijstwafels, vruchtensappen en broodbeleg . Deze producten zijn verhandeld volgens eerlijke handelsvoorwaarden, zodat kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden de kans krijgen zich op eigen kracht te ontwikkelen en te werken aan een duurzame toekomst.

Vernieuwde wereldwinkel

Vóór zaterdag 14 Mei was de wereldwinkel een week gesloten en werd er hard gewerkt aan een vernieuwing van het interieur. Dat was nodig om nog meer producten op een nog betere wijze voor het voetlicht te kunnen brengen. Tijdens het ontbijt op 14 mei kunt u zien hoe het geworden is.

Fairtrade

De Wereldwinkel is dé fairtrade cadeauwinkel van Nederland. Met de verkoop van fairtrade producten investeert de Wereldwinkel in een leefbare wereld voor iedereen. Elk product uit het assortiment is met zorg en volgens fairtrade criteria geproduceerd en ingekocht. Ondernemers in ontwikkelingslanden krijgen op deze manier toegang tot de Europese markt en daarmee de kans een beter bestaan op te bouwen. De 12.500 vrijwilligers in 375 Wereldwinkels maken hiermee duidelijk dat het in de wereld ook anders kan. Dat armoede wél bestreden kan worden. Koop je een cadeau in één van deze winkels, dan draag je daaraan bij.

*************************************************************************************************************************

Persbericht 8 mei 2010: world fair trade day

Op zaterdag 8 mei 2010 willen de Wereldwinkels in Nederland laten zien dat fairtrade mensen in contact brengt met cultuur. Binnen het thema: Fairtrade, een wereld van cultuur heeft de Wereldwinkel Venray bijzondere producten tentoongesteld. De voorjaarsfolder is net uit. Of het nu gaat om shawls, halskettingen, boodschappentasjes of briefpapier, al deze producten zijn uniek in hun soort. De producten die de Wereldwinkel verkoopt hebben bijna allemaal een culturele lading, door het behoud van dessins en kunstzinnige vormgeving.

Niet alleen Nederland, maar over de hele wereld worden er die dag activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor Fairtrade: eerlijke handel met respect voor mens, natuur, maar ook voor cultuur.

Een groepje leerlingen van de muziekschool zal tussen 13.00 uur en 14.00 uur in de winkel musiceren. Er is voor iedereen iets lekkers te proeven. Kinderen kunnen in de winkel een prachtige kleurplaat afhalen en met het inkleuren daarvan een prijsje winnen.

Kom op zaterdag 8 mei dus naar de Henseniusstraat.

*************************************************************************************************************************

Persbericht 21 oktober 2009: Wereldwinkel opnieuw de beste cadeauwinkel!

Volgens maar liefst 325.000 ondervraagde Nederlandse consumenten die meededen aan het grootste consumentenonderzoek in ons land waarbij de beste winkelketen werd gekozen, is de Wereldwinkel de beste cadeauwinkel van ons land. Dat is bijzonder, omdat de wereldwinkels in 2007 en 2008 deze prijs ook al in de wacht sleepten. De wereldwinkel onderscheidt zich vooral op assortiment en sfeer in de winkel. Op sfeer scoort de Wereldwinkel nog hoger dan de 7,8 van vorig jaar: een 8,2. De Wereldwinkel liet de HEMA en Gall&Gall achter zich.

Het voor de derde keer op rij behalen van die prijs is een groot compliment voor de 12.500 vrijwilligers van alle Wereldwinkels in Nederland en voor de 35 vrijwilligers van de Wereldwinkel in Venray in het bijzonder. De uitreiking van de prijs vond plaats in het mediapark in Hilversum.

*************************************************************************************************************************

Persbericht 24 september 2009: Fairtrade lintjesregen voor vrijwilligers Wereldwinkel Venray

Op woensdagavond 23 september 2009 ontvingen de vrijwilligers van Wereldwinkel Venray uit handen van het Stichtingsbestuur een fairtrade lintje ter ere van het 40-jarig bestaan van de Wereldwinkels in Nederland. Bert Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, overhandigde het eerste lintje afgelopen zaterdag 19 september symbolisch aan de voorzitter van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Dat gebeurde in het Beursgebouw in Eindhoven, waar tegelijkertijd met het jubileumfeest van de Wereldwinkels ook de eerste ethische en fairtrade beurs in Europa werd gehouden. Hiermee ontketende de minister een ware lintjesregen over Nederland, want uiteindelijk zullen alle 12.500 vrijwilligers van de Wereldwinkels een fairtrade lintje ontvangen

Zo ook dus de vrijwilligers van de Wereldwinkel Venray die in 1990 haar deuren opende. Dat de winkel al die jaren kan draaien wordt inderdaad mogelijk gemaakt door de belangeloze inzet van de 35 vrijwilligers.

"De Wereldwinkels zijn niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Zij geven ontwikkelingssamenwerking een plek in de Nederlandse winkelstraten." Dat zei minister Koenders bij de uitreiking van het eerste lintje afgelopen zaterdag in Eindhoven. De lintjes zijn uiteraard fairtrade. De importeur had de lintjes laten maken in Sri Lanka, dat gespecialiseerd is in de productie van kinderspeelgoed.

Speciaal voor het veertigjarig jubileum is samen met de ASN bank ook het boek ‘De Mensen van de Wereldwinkel’ ontwikkeld. Het boek vertelt en verbeeldt 40 jaar fairtrade van de Wereldwinkels in prachtige portretten. Dat boek is in te zien in de Wereldwinkel en wie het zou willen hebben kan erop intekenen.

*************************************************************************************************************************

Persbericht 27 april 2009: Wereldwinkel bestaat 40 jaar en heeft voor iedere koper op 9 mei 2009 een cadeau

40 Jaar geleden ging de eerste Wereldwinkel ter wereld open: en wel in Nederland (in Breukelen). Nu zijn er in zeker 15 Europese landen van zulke winkels. Alleen in Nederland zijn het er nu al bijna 400 en in al die winkels zetten zich dagelijks 12.500 vrijwilligers in voor een ‘’eerlijke handel’’ (fair trade) en voor de verkoop van de prachtige cadeau artikelen en exotisch food. Bij elkaar zetten de Wereldwinkels in Nederland per jaar meer dan 30 miljoen euro om. Dat bedrag gaat, na aftrek van kosten, naar de producenten in de derde wereld.

Ook de Wereldwinkel in Venray (Henseniusstraat) staat graag stil bij het landelijke jubileum. Dat doen we door een feestelijke dag te organiseren op zaterdag 9 mei a.s. Die dag is uitgeroepen tot World Fair Trade Day onder het motto van “Wereldwinkel, het juiste klimaat”. ( zie www.wereldwinkels.nl).

Wij vinden het heel plezierig dat derdewereld producten nu al veertig jaar in Nederland via de wereldwinkels een goede aftrek vinden. Daarom willen wij een gebaar stellen en de kopers van deze producten op 9 mei a.s. (in de vorm van korting) een cadeautje geven. Omdat de Wereldwinkel veertig jaar bestaat, geven we op zaterdag 9 mei aan mensen die bij ons in de winkel iets komen kopen een mooie korting. Alleen op die dag!

Kopers die toevallig net zou oud zijn als de wereldwinkel zelf (mensen dus die dit jaar veertig jaar zijn geworden of zullen worden) krijgen veertig procent korting op hun aankoop. Dat geldt ook voor mensen die dit jaar veertig jaar getrouwd zijn. Hoort u niet bij die categorie, niet getreurd! U maakt dan kans op een korting van 20% tot 35% op uw aankoop, afhankelijk van hoe goed het lot u gezind is.

Kom op zaterdag 9 mei dus naar de wereldwinkel en schaf op voorhand voor u zelf, uw familie of kennissen wat geschenken aan.Er is een proeverij en u kunt uw kennis over de klimaatverandering testen door mee te doen aan een quiz. De winnaar daarvan wordt diezelfde zaterdag bekend gemaakt en ontvangt uit handen van wethouder Elly van Dijck een attentie.